Logo for 7-kabale.com

Historien om 7-kabale og dets oprindelse

7-kabale er den mest populære kabale i verden. I USA og Canada bliver spillet kaldet Klondike Solitaire, men eftersom spillet er så populært, bliver Klondike faktisk tit glemt og spillet bliver derfor ofte blot kaldet ”solitaire”. I andre dele af verden bliver kabalespil kaldt ”patience games”, hvilket på dansk kan oversættes til noget der minder om”tålmodighedsspil”. Når det kommer til kortspil generelt, så er det ofte svært at finde ud af præcis hvor i verden det blev opfundet. Der er forskellige teorier når det kommer til 7-kabale og dets oprindelse.

Den første teori: Kabalen kommer fra Frankrig

Nogle historikere tror, at den verdenskendte legende General Napoleon Bonaparte står bag opfindelsen af kabalen. Det menes, at han har gennemtænkt og opfundet spillet for, at fordrive tiden mens han sad i fængsel på øen St. Helena. For at hælde benzin på bålet, er det endda en variant af spillet med navnet St. Helena Kabale”.

Generelt set er det accepteret verden over, at spillet i hvert falde blev udviklet i middelalderen da kortspil blev mere og mere populære. En anden grund til, at kabalen kan stamme fra Frankrig er, at der er visse ord af kabalen – hvis man kigger tilbage i historiebøgerne, der har fransk ordlyd; eksempelvis ”tableau” og ”patiens”

Den anden teori: Kabalen kommer fra vores dejlige naboland, Tyskland

Blot fordi at det giver mening at kabale stammer fra Frankrig, så kan vi ikke antage at det er korrekt. Der er nemlig også den mulighed, at kabalen blev opfundet i Tyskland; den første kendte bog der beskriver et kortspil kaldet ”Patience” blev nemlig udgivet i 1788 og er skrevet på tysk. Bogen hedder ” Das neue Königliche l'Hombre-spiel” og er en del af en række bøger, hvoraf den første bog blev udgivet i 1705. Igennem det 18. århundredeblev nyere og opdaterede bøger udgivet og i 1788 blev ”Patience solitaire” altså nævnt og beskrevet.

Den tredje teori: Kabalen blev opfundet af spåkoner/spåmænd

Som med den første teori, så er der også historikere der tror på, at spillet blev opfundet af spåkoner og spåmænd, der brugte kortene til, at spå om klienters fremtid. Det skulle eftersigende foregå på den måde, at klienten skulle lægge en kabale; hvis klienten tabte mange gange, ville det betyde sort uheld og en usikker fremtid. Hvis klienten derimod vandt meget, ville det betyde at personen ville gå en fantastisk dejlig og sikker fremtid i møde.

Populariteten steg da Microsoft lancerede 7-kabale til Windows 3.0

Den 22. maj 1990 lancerede Microsoft sit nyeste skud på stammen; Windows 3.0. Windows 3.0 var ikke et egentligt styresystem, men blot en grafisk brugerflade der kørte på MS-DOS. Hvorfor er det relevant ift. 7-kabale? Jo, 7-kabale var et indbygget spil i Windows 3.0 og blev solgt i over 10 millioner eksemplarer. I årene efter og i andre versioner af Windows var spillet også præ-installeret, hvilket førte til et boost i interessen af spillet.